ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ (Ε.Θ.Α.Λ.)

Διευθυνση

Λεωφόρος Φραγκλίνου Ρούσβελτ 76, Ακίνητα Δήμου, κτίριο ΣΑΛΑ
Τ.Θ: 71006,3840 Λεμεσός- Κύπρος

Τηλεφωνικη eπικοινωνια

Τηλ: 25877827
Fax: 25877828

Ηλεκτρονικη Επικοινωνια

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ (Ε.Θ.Α.Λ.)

Η Ε.Θ.Α.Λ. είναι ο πρώτος επαγγελματικός θίασος της Λεμεσού, αλλά και ο πρώτος που δημιουργήθηκε εκτός της πρωτεύουσας. Είναι οργανισμός μη κερδοσκοπικός και η Ιδρυτική Συνέλευσή της έγινε στις 11 Δεκεμβρίου 1988. Επιχορηγείται από τον Θ.Ο.Κ., βάσει του προγράμματος επιχορήγησης των ελεύθερων θεάτρων, τον Δήμο Λεμεσού, το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού και άλλους φορείς.

Από την ίδρυσή της και μέχρι σήμερα λειτουργεί Κεντρική και Παιδική/Νεανική Σκηνή οι οποίες δίνουν τακτικές παραστάσεις στην έδρα της, ενώ πραγματοποιεί περιοδείες στις άλλες πόλεις και σε μεγάλα αγροτικά κέντρα της Κύπρου. Η πρώτη εμφάνισή της έγινε στις 23/4/1989 με το έργο της Βασιλικής Φωτίου «Ειρήνη, Ειρηνάκι, Ειρηνούλα», που ανέβασε η Παιδική της Σκηνή σε σκηνοθεσία Τάσου Αναστασίου. Ακολούθησε η πρώτη πρεμιέρα της Κεντρικής Σκηνής, στις 23/5/1989, με το έργο του Ρίτσαρντ Νας «Ο Βροχοποιός», σε σκηνοθεσία Μόνικας Βασιλείου.

Το 1991 επιχειρεί ένα πολύ φιλόδοξο άλμα προχωρώντας σε μια ουσιαστική αναβάθμιση του θιάσου της καθώς και σε αλλαγή φιλοσοφίας όσον αφορά το ρεπερτόριό της. Προχώρησε στην πρόσληψη του Νίκου Χαραλάμπους στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, ενώ παράλληλα δημιούργησε τη δική της στέγη, το πρώην σινεμά «Πολύπλανο», το οποίο μετέτρεψε σ’ ένα μικρό ατμοσφαιρικό θεατρικό χώρο. Η πρώτη παραγωγή της νέας περιόδου, ήταν το αριστούργημα του Σαίξπηρ « Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Το 1995, η Ε.Θ.Α.Λ. προσκάλεσε στην Κύπρο το γνωστό πρωταγωνιστή Γιάννη Βόγλη. Η καλλιτεχνική συνεργασία αυτή κράτησε δυο χρόνια σχεδόν, με σκηνοθεσίες και πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το 1999, την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου της Λεμεσού αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης και θεατρολόγος Μηνάς Τίγκιλης, εκδότης της θεατρικής Επιθεώρησης «Εκκύκλημα» (1983-1991). Το 2000, άρχισε την λειτουργία της σε μόνιμη βάση, η Δεύτερη Σκηνή της Ε.Θ.Α.Λ. παρουσιάζοντας με τη συνεργασία της πολυάριθμης αρμενικής κοινότητας του νησιού, σε παγκύπρια πρώτη, το έργο του Ρίτσαρντ Καλινόσκι «Το κτήνος στο Φεγγάρι», σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή.

Η Ε.Θ.Α.Λ., εκτός της καθαυτό θεατρικής της δημιουργίας, υπηρετεί και άλλους ευρύτερους στόχους, που αφορούν στη θεατρική και εν γένει πολιτιστική καλλιέργεια του κοινού. Στα πλαίσια αυτά διοργάνωσε θεατρικά εργαστήρια με διάφορες θεματικές ενότητες ενώ από το 1997 λειτουργούν, παράλληλα με επιτυχία, τμήματα Παιδικού Δημιουργικού Θεάτρου.

Η Ε.Θ.Α.Λ. έχει παρουσιάσει τη δουλειά της εκτός Κύπρου, στην Αγγλία (Λονδίνο), την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη/Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου) και την Αίγυπτο (Κάϊρο/Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου). Το Καλοκαίρι του 1998 ανέβασε, μαζί με τα υπόλοιπα Ελεύθερα Θέατρα της Κύπρου, τις «Βάκχες» του Ευριπίδη (Ηρώδειο, 13-14 Ιουλίου).

Στα 14 χρόνια της λειτουργίας της Ε.Θ.Α.Λ. η μεν Κεντρική Σκηνή ανέβασε πάνω από 40 έργα του παγκόσμιου, ελλαδικού και κυπριακού ρεπερτορίου (τα τελευταία χρόνια, συχνά, σε συνεργασία με το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ), η δε Παιδική/Νεανική της Σκηνή ανέβασε 12 έργα, κυρίως Κυπρίων συγγραφέων, τα οποία παρουσίασε και σε οργανωμένες μαθητικές παραστάσεις στη Λεμεσό και τις άλλες πόλεις.

Η Ε.Θ.Α.Λ. είναι ιδρυτικό μέλος του «Συντονιστικού».

Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Θ.Α.Λ.

2016-2018

Πρόεδρος

Xρίστος Μελίδης

Επίτιμος Πρόεδρος

Δώρος Ιερόπουλος

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Τσουλόφτας

Γεν. Γραμματέας

Κατερίνα Βοσκαρίδου-Πάκκου

Ταμίας

Χαράλαμπος Ίλλαμπας

Μέλη

Νίκος Βήχας, Πρόεδρος Καλλιτεχνικής Επιτροπής

Μαρίνα Θεοδωρίδη

Παντελής Μάκη

Χριστίνα Χρίστου

Ειδικοί Σύμβουλοι

Αδάμος Κόμπος

Χάρης Τρίκκης

Κρίστης Δημητρίου

Απόστολος Ψαράς

Φωτογραφικό Γκαλερί

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ (Ε.Θ.Α.Λ.)

|<| Πίσω στα Μέλη

ωρες λειτουργιασ

Δευτέρα – Παρασκευή (εκτός Τετάρτης)
9:00 – 13:00

Τετάρτη
15:00 – 19:00

(Κλειστά το Σαββατοκυρίακο)

Επικοινωνια

Τηλ: +357 25749179
Fax: +357 25 749087

syntonistiko@cytanet.com.cy facebook page
Περισσότερα...