Ιουλιος Φ. Θεοδωριδης
Επίτιμος Πρόεδρος
Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1950. Αποφοίτησε από το Β΄ Γυμνάσιο της Λεμεσού (Κλασική Κατεύθυνση). Ενεπλάκη στα πολιτιστικά, μέσω της Κινηματογραφικής Λέσχης Λεμεσού, από τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Υπηρέτησε στο Συντονιστικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού (στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ., από το 1994 – 2009) και στο Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ (ως μέλος και Γραμματέας του Δ.Σ., από το 1998 – 2010). Εκπροσώπησε το Σ.Σ.Π.Φ.Λ., ως ισότιμο μέλος της Δημοτικής Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λεμεσού (για δυο συνεχείς θητείες την περίοδο από 1996 – 2006, επί Δημαρχίας Δρα Δημήτρη Κοντίδη) καθώς και στις Οργανωτικές Επιτροπές των Λογοτεχνικών Ημερίδων τις οποίες συνδιοργάνωσαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με το Σ.Σ.Π.Φ.Λ. και με άλλους πολιτιστικούς φορείς για τον Νίκο Νικολαΐδη, τον Δημήτρη Λιπέρτη και τον Βασίλη Μιχαηλίδη. Το Δ.Σ. του Σ.Σ.Π.Φ.Λ. τον ανακήρυξε, στις 26/01/2013, Επίτιμο Πρόεδρο του Σ.Σ.Π.Φ.Λ. Διετέλεσε μέλος της «Επιτροπής Βραβείου Θοδόση Πιερίδη-Τεύκρου Ανθία» της Κεντρικής Επιτροπής του Α.Κ.Ε.Λ. και της «Επιτροπής Βραβείου Δώρου Λοΐζου» του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Διατελεί μέλος της «Επιτροπής Βραβείου Κοινωνικής Προσφοράς Κώστα Παρτασίδη-Βάσου Παπαδόπουλου» της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λ/σού. Παραμένει ενεργό μέλος της Ε.Θ.Α.Λ., της Κινηματογραφικής Λέσχης Λεμεσού και του ΡΙΑΛΤΟ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ON. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ
Επίτιμο Μέλος
Ο Γιώργος Ον. Χριστοφίδης, Επίτιμο Μέλος του Συντονιστικού Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1947. Είναι έγγαμος με την Χριστιάνα Χασάπη- Χριστοφίδη και πολύτεκνος πατέρας με τέσσερις κόρες. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα Νομικά και στις Πολιτικές Επιστήμες, της Φυσικομαθηματικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών στη Φυσική Επιστήμη και μεταπτυχιακός στην Ψυχολογία και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης και στα παιδαγωγικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στη Βηρυτό με τίτλους Μ.Α. (Master of Arts) και T.D ( Teaching Diploma) στα παιδαγωγικά. Ιδρυτικό και δραστήριο μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού τιμήθηκε από αυτό για την μεγάλη και πολύπλευρη προσφορά του στον κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό τομέα της Λεμεσού καθώς και σε ολόκληρη την Κύπρο.
Μεταξύ πολλών άλλων, εξελέγη και διετέλεσε Βουλευτής της Κύπρου και υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διετέλεσε Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, υπήρξε Μέλος της Επιτροπης Καθοδήγησης του Εθνικού Οργανισμού Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Επίτροπος Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τύπου για τον Έλεγχο της Παγκόσμιας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Σύμβουλος στην Εκτελεστική Γραμματεία του Εθνικού Οργανισμού Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υπεύθυνος για εξέταση παραπόνων σε περιπτώσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πολύπλευρη και η συμμετοχή του σε τοπικά, περιφερειακά και παγκόσμια συνέδρια, διασκέψεις, συνόδους, σεμινάρια όπου εκπροσώπησε την Κύπρο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπαίδευσης και πολιτισμού, μονοπωλίων και ανταγωνισμού και επιστήμης. Μεταξύ άλλων είχε την πρωτοβουλία να οργανώσει στην Κύπρο διεθνή συνέδρια με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλες τις ηπείρους σε θέματα UNESCO, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτισμού.
Ετοίμασε και δημοσίευσε μελέτες, άρθρα και δοκίμια σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπαίδευσης και άλλα όπως : «Ανθρώπινη Επικοινωνία», «Τα στάδια της γνωσιολογικής ανάπτυξης και της εκδήλωσης της αφηρημένης σκέψης», «Η επίδραση της εκκλησίας στην εκπαίδευση στην Κύπρο», «Το Σύνταγμα, ο ενεργός πολίτης και τα δικαιώματα του», «Η δημοσιογραφική δεοντολογία», «Ο Διοικητικός Επίτροπος στην Αγγλία (Εμπειρική Μελέτη)», «Το δικαίωμα επανόρθωσης ανακριβών δημοσιευμάτων στον Τύπο», «Το δικαίωμα απάντησης σε δημοσιεύματα στον Τύπο» , «Ελεύθερη και Ιδιωτική Ραδιοφωνία», «Υπερκομματισμός, διακομματισμός και αξιοκρατία», «Οι Ημικρατικοί Οργανισμοί και τα Κόμματα», « Προσχεδίο του διεθνή κώδικα δημοσιογραφικής ηθικής», «Η Οικουμενική Διακήρυξη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο». Επίσης ετοίμασε σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης της Κύπρου το βιβλίο με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα των Γυναικών», σε συνεργασία με το Υπουργείο ΄Αμυνας ανάλυση των 30 άρθρων της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για σκοπούς ενημέρωσης των εθνοφρουρών και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ειδικό βιβλίο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων το οποίο διανεμήθηκε δωρεάν στους μαθητές των δημοτικών σχολείων. Επίσης δίδαξε σε Γυμνάσια και Λύκεια ως καθηγητής φυσικής και χημείας.
Σήμερα είναι Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων UNESCO, Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Κοινωνικού Ομίλου ΝΕΜΕΣΟΣ, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σ΄ Ολόκληρη την Κύπρο, Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων UNESCO και Επίτιμος Πρόξενος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ στην Κύπρο. Ασκεί επίσης το επάγγελμα του δικηγόρου.
Ανδρεας Πανατος
Επίτιμο Μέλος
Ο Ανδρέας Πανάτος γεννήθηκε στην Τεμπριά Σολέας το 1935. Σπούδασε στη Σχολή Μιτσή στη Λεμύθου και στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου.
Εργάστηκε ως δάσκαλος και κατόπιν υποτροφίας στο Εδιμβούργο διορίστηκε καθηγητής Αγγλικών.
Ασχολήθηκε με το διήγημα και την κριτική. Έργα του μεταφράστηκαν και ανθολογήθηκαν στα Ρωσικά, Ουγγρικά και Βουλγάρικα.
Υπήρξε, κατά καιρούς, μέλος της Επιτροπής Γραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας που απονέμει τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, του Δ.Σ. του Θ.Ο.Κ., του Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, της Συντακτικής Επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού Νέα Εποχή, Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Θοδόση Πιερίδη & Τεύκρου Ανθία, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Επιλογή καθώς και Αντιπρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού.
Πέθανε, στη Λεμεσό, στις 5 του Απρίλη 2015.