ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ «ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ»

Διευθυνση

Τ.Θ. 53564,
3303 Λεμεσός

Τηλεφωνικη eπικοινωνια

Τηλ: 25200580/9
Fax: 25358069

Ηλεκτρονικη Επικοινωνια

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ «ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ»

Η Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού: «Βασίλης Μιχαηλίδης» ιδρύθηκε το 2003. Με την ίδρυσή της, έδωσε στέγη και ενεργοποίησε σε συνειδητοποιημένο πολίτη τον λογοτέχνη της πόλης μας, για τα πνευματικά πράγματα της Κύπρου. Έκτοτε οργανωμένα αρθρώνει λόγο, για την ευρύτερη καλλιέργεια του χαρακτήρα της πόλης και του πολιτισμού του τόπου μας.

Η κατηγορία, της ‘Ιστορίας’, δεν γράφεται για να επικαλεστεί ο όποιος γράφων περγαμηνές, γιατί η ‘Ιστορία’ μιας πολιτιστικής εταιρείας – θα έλεγα και μιας κοινωνίας – δεν βάζει ποτέ τελεία. Είναι ζωντανή στον ορίζοντα του παρόντος ως η διαφορά της ιστορίας του Πριν από την ιστορία του Μετά. Η ‘Ιστορία’ είναι συνεχώς εν κινήσει, γιατί δεν περιορίζεται στην περιγραφή του παρελθόντος. Η ‘Ιστορία’ είναι ασταμάτητος «διάλογος» μεταξύ του Πριν και του Μετά. Χρησιμοποιώ τη λέξη «διάλογος», επικεντρώνοντας σε μια «θεωρία του τρόπου», όπου, αφενός, χρειάζεται διάλογος, για τις ιστορικές αξιώσεις της αλήθειας και, αφετέρου, χρειάζεται διάλογος με αισθητικό και ερευνητικό κριτήριο, για τις αξιώσεις της τεκμηριωμένης ορθότητας, όπως ταιριάζει στον χώρο των ανθρώπων των γραμμάτων. Έτσι, κάθε μέλος μας έχει ευθύνη μέθεξης στον διάλογο, και για τον λόγο αυτό, προτρέπεται να δώσει το δικό του κριτήριο εγκυρότητας της ιστορίας του πολιτισμού της πόλης μας, σε σχέση με την ιστορία της Εταιρείας μας. Η Εταιρεία μας είναι ανοικτή για επικοινωνιακό πράττειν με το κάθε Μέλος μας, που αισθάνεται ότι έχει λόγο και γνώση, αναφορικά με την ιστορία μας. Είναι φύσει ανθρώπινο, αναμενόμενο και κατανοητό ότι, ο καθένας από εμάς εκών άκων παρουσιάζει το στοιχείο της υποκειμενικότητας. Είναι αναμενόμενο και δεν είναι λάθος. Χρειάζεται, έτσι, το «επιτυχημένο πράττειν», μιας διαδικασίας διυποκειμενικού συντονισμού του όλου επικοινωνιακού πράττειν, που περιλαμβάνει τα σκορπισμένα κριτήρια των Μελών μας. Με τον τρόπο αυτό, και με το θετικό φορτίο του διαλόγου, θα εξουδετερώσουμε όσο το δυνατό τις όποιες υποκειμενικές δυσχέρειες, που πιθανολογικά μας απομακρύνουν από την αλήθεια. Και, για λόγους αξίωσης της εγκυρότητας και εξουδετέρωσης ακόμη και κάποιων αντικειμενικών δυσχερειών, η ‘Ιστορία’ της Εταιρείας μας θα επιτυγχάνεται με ερευνητική συναίνεση μιας Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Μελών μας, που θα μελετά τη διαφορά του Πριν από το Μετά.

Πολιτική μας είναι να δίδεται σεβασμός στις θέσεις των Μελών μας, με δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα της Εταιρείας, νοουμένου ότι υπάρχει ενυπόγραφος γραφή και το Μέλος μας δεν έχει ένσταση. Παράλληλα, η ιστορική του θέση, που θα αποστέλλεται, θεωρείται και είναι μέρος του όλου πληροφοριακού υλικού, και a priori – a posteriori θα αξιοποιείται ως πηγή των τελικών κειμένων, που αποτελούν ευθύνη της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας της Ιστορίας μας, αρμόδιας σχεδιασμού και συρραφής της τελικής Μορφής ενός ιστορικού, με πληρότητα.

Πρωταρχικό μέλημα της Εταιρείας είναι να γραφτεί η Ιστορία μας, βασισμένη σε πηγές δημιουργικής έκφρασης των γραμμάτων της Λεμεσού, με γραφή που να δίνει αυταξία του ελεύθερου πνεύματος, έξω από κομματικές σκοπιμότητες, χωρίς, όμως, απουσία του γνήσιου κριτικού και υγιούς στρατευμένου πολιτικού λόγου, στην υπηρεσία του Ανθρώπου του πολιτισμού.

Για λόγους, που εξευγενίζει και εξυψώνει το πνεύμα, η ιστορία της Εταιρείας μας γράφεται δεμένη με τον αθάνατο λόγο προτροπής του αείμνηστου Κωστή Παλαμά, που αποτελεί πνευματικό θεμέλιο του γίγνεσθαι του πολιτισμού,

«Ανάξιος όποιος ακούει

το προσκλητήρι των καιρών

Τ’ ακούει και δεν λέει Παρών»

Με τη δημιουργία της ιστοσελίδας μας, που έγινε σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, η Εταιρεία μας, μπήκε στην επικοινωνιακή συγχρονία του λόγου, και με νέες μορφές δραστηριοποίησης, άρχισε να δραστηριοποιεί την ευρωπαϊκή της διάσταση. Ξεκινά, έτσι, το 2014 μια συντονισμένη κίνηση, που πραγματοποιεί πορεία, με ‘άρωμα πολιτισμού’. Υπακούοντας στην έμφυτη ανάγκη για μελέτη του πολιτισμού της πόλης μας και της Κύπρου, ανυψώνει τον πήχη της πνευματικής εγρήγορσης του κριτικού λόγου! Δρομολογεί, έτσι, με ιδιαίτερο σεβασμό, την έρευνα για τους θεμελιωτές του πολιτισμού μας, ξεκινώντας, αφενός, με το δικό της ερευνητικό αρχείο, για τη ζωή και το έργο των ανθρώπων των γραμμάτων της πόλης μας, και, αφετέρου με μελέτες και τεκμηριωμένες αναλύσεις της σχέσης της δημιουργίας με την εξέλιξη του πολιτισμού μας. Η λογοτεχνία, στην ηλεκτρονική της έκφραση, ξεκάθαρα περνά τα περιορισμένα όρια του νησιού μας. Όσο η ιστοσελίδα της Εταιρείας εμπλουτίζεται με κατηγορίες και περιεχόμενο, άλλο τόσο το πολιτιστικό μας γίγνεσθαι αποκτά μια δυναμική διάχυσης σε κάθε γωνιά των ελληνόφωνων της γης, προσφέροντας τη συγχρονία της λογοτεχνικής ανησυχίας των μελών μας, στον όπου γης συμπατριώτη μας, ώστε αυτός να μπορεί να ακούσει, ή να διαβάσει παλιούς και σύγχρονους Κύπριους ποιητές και πεζογράφους, ή ακόμη και να μεθέξει με την ιστορία του πολιτισμού μας, στέλνοντας τη δική του εκφραστικότητα.

Απέναντι στις κατολισθήσεις των ηθικών και πνευματικών αξιών και τις οικονομικές και πνευματικές κρίσεις, που καταπονούν τον διεθνοποιημένο πλανήτη μας, ο Κύπριος λογοτέχνης υιοθετεί ενέργειες, που άμεσα απαντούν στο ερώτημα του Θουκυδίδη και του Παλαμά, «χρήσιμος πολίτης». Ενεργά μεταφέρει την ιδέα σε πράξη, λέγοντας «Παρών».

Διοικητικό Συμβούλιο: Κρίστης Χαράκης-Πρόεδρος, Άνδρη Χριστοφίδου Αντωνιάδου- Aντιπρόεδρος, Γιώργος Πετούσης-Γραμματέας, Μαρία Θεοφάνους-Οργανωτική Γραμματέας, Ιφιγένεια Μετόχη-Ταμίας, Τάσος Αριστοτέλους-Μέλος, Πέτρος Πόρακος- Μέλος, Ηρακλής Ερωτοκρίτου-Μέλος.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 2020

Γιώργος Πετούσης, Πρόεδρος

Άνδρη Χριστοφίδου Αντωνιάδου, Αντιπρόεδρος

Ιφιγένεια Μετόχη, Γραμματέας

Μαρία Μαρτίδου - Θεοφάνους, Οργανωτική Γραμματέας

Νινέττα Οράτου - Ταμίας

Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής, Σύμβουλος, Υπεύθυνος έκδοσης του λογοτεχνικού περιοδικού 'Ανεράδα'

Θωμάς Μιχαηλίδης, Σύμβουλος

Φωτογραφικό Γκαλερί

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ «ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ»

|<| Πίσω στα Μέλη

ωρες λειτουργιασ

Δευτέρα – Παρασκευή (εκτός Τετάρτης)
9:00 – 13:00

Τετάρτη
15:00 – 19:00

(Κλειστά το Σαββατοκυρίακο)

Επικοινωνια

Τηλ: +357 25749179
Fax: +357 25 749087

syntonistiko@cytanet.com.cy facebook page
Περισσότερα...